Shorttrack: schaatssport in opkomst

Was Nederland tot voor kort vooral bekend en succesvol op het gebied van langebaanschaatsen, de laatste jaren is ook shorttrack bezig een belangrijke rol in de Nederlandse schaatscultuur te vervullen. Mede dankzij het deelnemen aan en winnen van diverse medailles bij EK’s, WK’s en de Olympische Spelen groeit de interesse van het Nederlandse publiek voor deze sport meer en meer. Daarnaast is het ook gewoon een erg spectaculaire sport om naar te kijken op televisie.

Wat is shorttrack eigenlijk precies?

Shorttrack word verreden op een ijshockeybaan op een ovale baan van ruim 111 meter lang. De absolute tijd die wordt gereden is bij shorttrack niet zo van belang. Er wordt met meerdere schaatsers tegelijk gestart (meestal 4 of 6) en degene die als eerste finisht is de winnaar. Voor shorttrack heb je uiteraard een goede schaatstechniek en conditie nodig. Daarnaast zijn ook behendigheid, tactiek en acceleratievermogen van onschatbare waarde in het shorttracken. Opvallend bij shorttrack is het schaatsen van hele scherpe bochten, vaak met de hand aan het ijs. Daarnaast staat shorttrack bekend om de spectaculaire inhaalmanoeuvres, zowel binnendoor als buitenom.

Bekende shorttrackers uit Nederland en het buitenland

Dankzij de Olympische Winterspelen in Sotsji heeft het shorttrack in Nederland weer een enorme boost gekregen. Namen als Sjinkie Knegt en Jorien ter Mors staan bij iedereen in het geheugen gegrift. Ook buitenlandse toppers raken meer en meer bekend, zoals bijvoorbeeld Viktor An die zowel voor Zuid-Korea als Rusland de afgelopen edities van de Olympische Spelen meerdere medailles wist te winnen.

Verenigingen voor shorttrack

Als je bij een vereniging wil gaan shorttracken in Zoetermeer of omgeving, dan kun je terecht bij IJsvereniging Zoetermeer, IJsclub Stompwijk en bij de KNSB Gewest Zuid-Holland. Wil je meer informatie over deze verenigingen? Neem dan contact met ons op.