Langebaanschaatsen: bekendste vorm van schaatsen

Wie in Nederland denkt aan schaatsen op televisie, denkt meestal als eerste aan het langebaanschaatsen. Al jaren en jaren is Nederland één van de belangrijkste leveranciers van succesvolle schaatsers en schaatsters in deze vorm van de schaatssport. Langebaanschaatsen wordt beoefend op een ovale ijsbaan met een lengte van 400 meter; al dan niet overdekt.

Vormen van langebaanschaatsen

Als je wedstrijden gaat rijden bij het langebaanschaatsen, dan heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende afstanden. Zo zijn er de 500, 1000 en 1500 meter als we het hebben over de kortere afstanden. De lange afstanden betreffen de 3000, 5000 en 10000 meter. Je rijdt meestal direct tegen een andere tegenstander en uiteindelijk is de winnaar diegene van alle deelnemers die de snelste tijd heeft neergezet. Sinds een aantal jaar bestaat er ook nog een ploegenachtervolging, waarbij twee teams met drie schaatsers tegelijkertijd in de baan tegen elkaar strijden.

Bekende schaatsers op de langebaan

Door de jaren heen hebben heel wat Nederlanders aan de top gestaan van het langebaanschaatsen en sommigen doen dat nu nog. Enkele bekende namen zijn bijvoorbeeld Ard Schenk, Rintje Ritsma, Marianne Timmer, Erben Wennemars, Sven Kramer en Ireen Wüst. Blinkt de een meer uit in de sprint, de ander moet het juist hebben van de lange afstanden. We hebben ze allemaal in elk geval al vele prijzen zien winnen tijdens het EK, WK of zelfs op de Olympische Spelen! Nederland is wat dat betreft echt een land met een passie voor het langebaanschaatsen.

Vind een vereniging voor langebaanschaatsen

Wil je ook bij een vereniging waar je kunt langebaanschaatsen in de omgeving van Zoetermeer, dan kun je terecht bij IJsvereniging Zoetermeer, IJsclub Stompwijk, IJsclub Langsingerland en bij de KNSB Gewest Zuid-Holland. Wil je meer informatie over deze verenigingen en hoe je je kunt aanmelden? Neem dan contact met ons op.