Kunstrijden op de schaats

De officiële benaming voor kunstrijden of kunstschaatsen is kunstrijden op de schaats. Het is een sport waarbij je (alleen of in een groep) figuren schaatst en sprongen maakt op de maat van de muziek. Als je alleen een programma schaatst word je een solist genoemd en het programma dat je schaatst staat beter bekend onder de naam kür. Als je gaat kunstrijden, maak je gebruik van een speciaal soort schaatsen die aan de onderkant een groef hebben met twee scherpe randen. Deze randen zijn van groot belang om de figuren op het ijs goed uit te kunnen voeren.

Meerdere disciplines bij het kunstschaatsen

Er zijn in principe twee soorten schaatsers binnen deze tak van sport: de kunstschaatsers en de ijsdansers. IJsdansen is gebaseerd op diverse klassieke dansen en kent verder geen sprongen. Uiteraard ben je als je ijsdanst altijd met zijn tweeën. Wie gaat kunstschaatsen maakt een vrije interpretatie van de gespeelde muziek en deze sport zou je daardoor kunnen vergelijken met ballet of moderne dans. Bij kunstschaatsen draait het om hoe moeilijk de kür is die je uitvoert en hoe goed je deze uitvoert. Ook je performance is van belang. Uiteindelijk krijg je punten van de jury voor je verreden kür en de schaats(t)er met de hoogste scores wordt de uiteindelijke winnaar.

Bekende Nederlandse kunstrijders

Op dit moment zijn er geen Nederlandse kunstrijders die tot de wereldtop behoren. De enige Nederlandse winnaressen van een medaille op bijvoorbeeld het WK en de Olympische Spelen waren in het verleden Sjoukje Dijkstra en Dianne de Leeuw. Natuurlijk zou het mooi zijn als we deze successen nog eens zouden kunnen meemaken met de huidige (of toekomstige) generatie Nederlandse kunstrijders.

Verenigingen voor kunstrijden in SilverDome

In SilverDome zijn verschillende verenigingen op het gebied van kunstrijden actief. Je kunt je aanmelden bij een van deze sportclubs als je ook interesse hebt om te gaan kunstschaatsen. De verschillende verenigingen zijn: ZKV de IJsvogels, de Nederlandse IJsdansclub, Stars on Ice en voor volwassenen de SilverDome Kunstrij- en IJsdansochtend. Wil je meer informatie over deze verenigingen of wil je weten hoe je je kunt aanmelden? Neem dan contact met ons op.