Hoe werkt jeu de boules? Alle spelregels op een rij

Lekker warm onder de heaters en onder het genot van een hapje en een drankje wordt jullie middag een dolle boel, net zoals je dat gewend bent van een potje jeu de boules op de camping in Frankrijk. Want jeu de boules, dat kennen we allemaal. Maar hoe zat het nou ook alweer met die spelregels? Wij zetten ze voor je op rij!

Hoe werkt jeu de boules tripletten?

Jeu de boules tripletten? Wat is dat? Veel mensen hebben weleens jeu de boules gespeeld, maar zich nooit echt in de verschillende spelvormen verdiept. Zo is maar bij weinig recreanten bekend dat je jeu de boules in drie spelvariaties kunt spelen. De termen tête-à-tête, doublette en triplette, gaan over de grootte van de teams die tegen elkaar strijden. Een Tête-à-tête- en Doublette-team is door de meesten van ons weleens gevormd. Twee teams van één persoon of twee teams van twee personen nemen het hier tegen elkaar op. In beide gevallen krijgen alle spelers drie ballen om mee te spelen. Speel je jeu de boules met een grotere groep? Dan is de kans groot dat jullie triplette spelen. Deze spelvorm bestaat uit twee teams van drie personen, waarin elke persoon met twee ballen speelt.

De jeu de boules spelregels voor recreanten op een rij:

  1. Door middel van een toss wordt bepaald welk team het spel mag beginnen. Het beginnende team kiest de baan én mag de plek van de werpcirkel bepalen.
  2. De werpcirkel moet altijd 1 meter uit de kant liggen.
  3. Tijdens het gooien moeten de voeten van een speler in de werpcirkel staan.
  4. Nu moet de but (het houten balletje) worden gegooid. Dit wordt gedaan door het beginnende team, vanuit de werpcirkel en 6 tot 10 meter op de baan.
  5. De boules moeten zo dicht mogelijk bij de but worden gegooid. Het is toegestaan om de boule van een tegenstander weg te stoten.
  6. Het team dat als tweede is gestart mag blijven gooien tot hun boule een betere positie ten opzichte van de but heeft, dan de eerste boule van het eerste team. Als het tweede team voorop ligt, is het eerste team weer aan de beurt.
  7. Alle boules die dichter bij de but liggen dan die van de tegenstander zijn één punt waard, maar alleen de winnaar zal zijn punten aan het einde ontvangen!
  8. Is één team door zijn boules heen? De tegenstander mag zijn boules dan nog op maken. Als alle boules op zijn, worden de punten verdeeld.
  9. Het team dat als eerste 13 punten haalt, is de winnaar!

Print de jeu de boules spelregels uit voor jouw medespelers en kom gezellig naar onze Dolle Boules baan. Met wie ga jij spelen? Overweeg eens om met je collega’s of je personeel te komen. Jeu de boules is namelijk een perfecte activiteit voor een bedrijfsuitje in Zoetermeer. Je kunt hier contact met ons opnemen om jullie baan te reserveren!