Zo organiseer je een effectieve heidag

Wanneer je een leidinggevende functie hebt of evenementen coördineert, ben je wellicht al bekend met het begrip ‘heidag’. Een heidag is bedoeld om met een groep collega’s tot nieuwe plannen, ideeën, inzichten of oplossingen te komen die de organisatie weer naar een hoger plan kunnen tillen. Voor ieder bedrijf dus waardevol om eens in de zoveel tijd te organiseren! Een heidag vindt traditioneel plaats op een externe locatie, dus niet in het bedrijf zelf, zodat er voldoende rust, inspiratie en ruimte is voor iedereen. In dit artikel nemen we je mee in de organisatie van een effectieve heidag. Wat komt daar allemaal bij kijken?

Zorg voor een duidelijk doel

Een heidag is stuurloos wanneer er geen duidelijk doel wordt vastgesteld. Om een effectieve heidag te organiseren, is het belangrijk dat alle deelnemers weten wat het doel is van de heidag en op welke manier dat doel wordt bereikt. Wat gaat de vergadering opleveren? In welke vorm wordt er naar dit doel toegewerkt? Als dit duidelijk is, kunnen deelnemers zich erop voorbereiden en wordt er op de dag zelf meer bereikt. Zorg dus dat je de kaders van de heidag goed communiceert.

Ontspanning

Het zit al in de naam, maar heidagen zijn geen korte bijeenkomsten. Met je team ben je de hele dag aan het werk en niemand is gemaakt om 8 uur lang aan een stuk te vergaderen. Ontspanning tijdens de heidag is dus heel erg belangrijk. Dit komt in de vorm van voldoende pauzemomenten, een lekkere lunch en een goed koffiemoment. Ook beweging en voldoende frisse lucht zijn belangrijk om er even uit te kunnen en daarna weer fris verder te gaan. Door ontspanning in te plannen is er voldoende afleiding, waardoor alle collega’s zich kunnen concentreren als dat moet.

Een afwisselende activiteit

Heidagen zijn niet alleen goed voor de toekomst van het bedrijf, maar ook voor de binding tussen collega’s onderling. Het is een uitstekend moment voor verschillende teambuilding activiteiten zoals een sportieve wedstrijd, pub quiz of coaching sessie. Belangrijk hierbij is om goed na te denken over wat het team nodig heeft en wat voor teamleden je hebt. Niet iedereen wordt enthousiast van een sportieve activiteit bijvoorbeeld. De dag moet een duidelijk resultaat hebben en daarvoor is het belangrijk dat iedereen deel kan nemen.

Sluit af met een duidelijk plan

Je kan ervoor kiezen om de heidag af te sluiten met een gezamenlijk moment waarop alle afspraken en plannen nog eenmaal duidelijk worden gepresenteerd. Denk bijvoorbeeld na over een duidelijke rolverdeling en planning van de plannen die er op de dag zelf zijn gemaakt. Hoe concreter, hoe beter. Zo weet het team direct wat het resultaat van de dag was en gaat dit ook niet verloren, maar gaan jullie er samen direct mee aan de slag. Een goede afsluiter voor een mooi resultaat!

Ben je op zoek naar een goede locatie voor de heidag van jouw team, of wil je meer informatie over hoe je een heidag organiseert? Neem vooral contact met ons op. Wij helpen je graag!